av David Sumpter

Mer än en sportVad har fotboll egentlgen med matematiken att göra? Det mesta kan man faktiskt säga. Allt från antalet skott på mål till tabeller och taktik är fotbollen alldeles full av siffror, mönster och former.

Matematikprofessorn David Sumpter visar hur vi med hälp av matematikens lins kan se fotboll på ett helt nytt sätt. Vi får lära oss en del om likheterna mellan en myrkoloni och holländsk totalfotboll, hur sannolikhetsteori kan ge tretton rätt på tipset, fysiken bakom Zlatans cykelspark och hur Barcelonas mittfält är uppbyggt geometriskt.

Mer än en sport innehåller också en hel del unika beräkningar för den svenska fotbollen: Vem vinner Allsvenskan i år? Hur ska förbundskaptenen göra för att välja spelare? Varför är damfotbollen egentligen så mycket bättre på att ta tillvara sina talanger än herrfotbollen?

Mer än en sport ger oss helt nya insikter i en sport vi alla har följt i hela våra liv. Men den är mer än en bok bara om fotboll, och så mycket bättre just av precis den anledningen.

 

Format: Inbunden
Språk: Svenska
Antal sidor: 380
Utgivningsdatum: 2016-05-25
Upplaga: 1
Förlag: Volante
Översättare: Stefan Lindgren
Originaltitel: Soccermatics : Mathematical Adventures om the Beautiful Game
Medarbetare: Lindén, Jonas (form)
Dimensioner: 225 x 155 x 25 mm
Vikt: 677 g
ISBN: 9789188123367