av David Sumpter

Fotbollens matematik : Mer än en sport -- så analyserar du matcher, spelare och oddsVad har egentligen fotboll med matematik att göra? Det mesta faktiskt. Allt från antalet skott på mål till tabeller och taktik är fotbollen full av siffror, mönster och former. Matematikprofessorn David Sumpter visar hur vi genom matematikens lins kan se fotboll på ett helt nytt sätt. Vi får lära oss allt om likheterna mellan en myrkoloni och holländsk totalfotboll, hur sannolikhetsteorin kan ge oss tretton rätt, fysiken bakom Zlatans cykelspark och hur Barcelonas mittfält är uppbyggt geometriskt.

Fotbollens matematik : Mer än en sport innehåller också en hel del unika beräkningar för svensk fotboll: Vem vinner till exempel Allsvenskan? Hur ska förbundskaptenen egentligen välja spelare? Varför är damfotbollen så mycket bättre på att ta tillvara talanger än herrfotbollen? Mer än en sport ger helt nya insikter i en sport vi har följt i hela våra liv. Men den är så mycket mer än en bok bara om fotboll, och så mycket bättre av precis den anledningen.

”Mer än en sport ger nya insikter i en sport vi har följt i hela våra liv. Men den är mer än en bok om fotboll, och så mycket bättre av precis den anledningen.”
– Sky Sports

Detta är en uppdaterad pocketutgåva av boken “Mer än en sport”.

Författare

David Sumpter är professor i matematik vid Uppsala universitet. I sin forskning har han ingående studerat rörelsemönster hos allt från folkmassor till afrikanska gräshoppor. Enligt honom är matematik också nästan lika roligt som fotboll.

Format: Pocket
Språk: Svenska
Antal sidor: 380
Utgivningsdatum: 2017-08-22
Upplaga: 1
Förlag: Volante
Översättare: Stefan Lindgren
Originaltitel: Soccermatics: Mathematical Adventures in the Beautiful Game
Medarbetare: Lindén, Jonas (form)
Dimensioner: 178 x 109 x 25 mm
Vikt: 220 g
ISBN: 9789188123947